Placek kudłaty
Wykonać kruche ciasto według przepisu na rabarbarowca. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać łyżkę octu, a do drugiej - dwie czubate łyżki kakao. Ciasto kakaowe włożyć do lodówki, a ciasto octowe wyłożyć centymetrową warstwą na blachę. Nakłuć i podpiec, aż ciasto nabierze złotawego koloru. Na podpieczonym cieście równomiernie rozłożyć słoik powideł ze śliwek, konfituty z wiśni albo dżemu z porzeczek (najlepiej domowego i kwaśnego). Posypać dżem posiekanymi orzechami włoskimi (około 5 dag). Z białek ubić pianę, dodając pod koniec ubijania łyżkę cukru. Delikatnie wymieszać painę z trzema łyżkami bułki tartej i rozciągnąć ją na dżemie i orzechach. Na wierzch, na tarce "jarzynówce", utrzeć ciemne ciasto (powinny z niego powstać "kudły" - stąd nazwa). Piec używając górnej grzałki. Uwaga: nie jest łatwo zauważyć moment, kiedy ciemne ciasto jest już upieczone, bo kolor ciasta kakaowego jest zbliżony do koloru ciasta przypalonego. Proponuję więc sprawdzać dzieło gęboleptycznie - ciasto kruche można bez obawy wąchać, macać, a nawet na chwilę wyjmować z piekarnika. |
![]() |