Mazurek z polewą z mleka w proszku
Ciasto (na jeden mazurek):
- szklanka mąki
- 2 jaja (żółtka)
- płaska łyżka cukru
- pół kostki margaryny
Ze składników zrobić kruche ciasto (wszystko razem siekać noiżem
albo wymemłać mikserem i szybko zagnieść w kulę) i włożyć je na co
najmniej godzinę do lodówki.
Po wyjęciu ciasto szybko rozgnieść na blasze albo w tortownicy na
cienki placek z rancikiem (czyli z podniesionymi brzegami), nakłuć w
kilku miejscach widelcem i włożyć do piekarnika, rozgrzanego do
180 - 200 stopni. Piec kilkanaście minut, a jak się przyrumieni i
zacznie smakowicie pachnieć - wyjąć.
Polewa:
- szklanka mleka w proszku (klasycznego, pylistego, odtłuszczony granulat się nie nadaje)
- pół szklanki cukru
- pół kostki margaryny (najlepsze jest tradycyjne MR, czyli Masło Roślinne)
- dwie łyżki wody
- kilka łyżek kakao albo dwie łyżki kawy rozpuszczalnej
Do garnka wsypać mleko w proszku. Jeśli robimy polewę kakaową, dosypać kakao i dokładnie wymieszać.
Tłuszcz włożyć do rondelka, wsypać cukier. Jeśli robimy polewę kakaową,
dodać dwie łyżki wody. Jeśli robimy polewę kawową, w tych dwóch
łyżkach wody rozpuścić kawę. Wszystko razem podgrzać aż do wrzenia i
rozpuszczenia cukru. Wlać do miski z mlekiem w proszku i dokładnie
wymieszać. W czasie mieszania można lekko podgrzewać (polewa stanie się
bardziej płynna i łatwiej się rozprowadzi na cieście), ale trzeba
uważać, bo bardzo łatwo się przypala.
Polewę wylać na upieczone kruche ciasto i, jeśli się wytrzyma, poczekać aż wystygnie.
Smacznego.