Szarlotka po żydowsku

Skład:

- szklanka m±ki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 czubatych łyżek cukru
- 1/2 kostki margaryny (masła)
- 1 jajo
- 4 łyżki mleka
- jabłka
- łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

M±kę, 2/3 tłuszczu, proszek do pieczenia i 4 łyżki cukru włożyć do miski, a następnie wetrzeć tłuszcz w m±kę i pozostałe sypkie produkty. Jajo wybełtać w szkalnce z mlekiem, wlać do miski z m±k± i wymieszać wszystko razem przy pomocy widelca (nie musi być bardzo dokładnie). Wyłożyć ciasto (powinno być półpłynne) do formy wyłożonej papierem albo natartej tłuszczem i wetkn±ć w nie spore kawałki obranych jabłek (można podzielić każde jabłko na 8 czę¶ci).
Wymieszać pozostałe dwie łyżki cukru z cynamonem i posypać ciasto oraz jabłka. Roztopić pozostały tłuszcz i równomiernie polać ciasto. Wstawić do piekarnika, rozgrzanego do około 180 stopni, piec około pół godziny (albo do uzyskania intensywnego zapachu i wchłonięcia przez ciasto roztopionego tłuszczu).

Zamiast jabłek można użyć połówek ¶liwek węgierek - też będzie pyszne.