Ciasto "ile ważą jaja..."
To jest podstawowe ciasto, które może być użyte jako prefabrykat do wykonywania różnych, bardziej złożonych, wypieków. Składniki: - jaja tyle, ile ważą jaja (w skorupkach): - mąki - cukru - tłuszczu (margaryna, masło) Oprócz tego należy użyć około 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia. (dla ułatwienia: cztery spore jaja ważą około 25 dag) Sposób wykonania: Żółtka, tłuszcz, mąkę, proszek do pieczenia i 3/4 cukru wymieszać mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy o konsystencji śmietany od baby (czyli baaaardzo gęstej). Jeśli ciasto wychodzi za gęste, można dodać trochę mleka albo śmietany. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania resztę cukru. Delikatnie wymieszać z ciastem i włożyć do piekarnika, rozgrzanego do temperatury około 180 stopni. Piec około 30 - 35 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor i zacznie intensywnie oraz przepięknie pachnieć. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone i wyjąć. Nie przejmować się jeśli troszkę opadnie. Jeśli jednak opadnie znacznie - włożyć ponownie do piekarnika i wykonać ciasto samoleczące. Takie ciasto można polać polewą, opisaną w przepisie na mazurek z polewą z mleka w proszku. |
![]() |