Ciasto "ile ważą jaja..."

To jest podstawowe ciasto, które może być użyte jako prefabrykat do wykonywania różnych, bardziej złożonych, wypieków.

Składniki:

- jaja
tyle, ile ważą jaja (w skorupkach):
- mąki
- cukru
- tłuszczu (margaryna, masło)
Oprócz tego należy użyć około 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia.
(dla ułatwienia: cztery spore jaja ważą około 25 dag)

Sposób wykonania:

Żółtka, tłuszcz, mąkę, proszek do pieczenia i 3/4 cukru wymieszać mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy o konsystencji śmietany od baby (czyli baaaardzo gęstej). Jeśli ciasto wychodzi za gęste, można dodać trochę mleka albo śmietany.
Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania resztę cukru. Delikatnie wymieszać z ciastem i włożyć do piekarnika, rozgrzanego do temperatury około 180 stopni. Piec około 30 - 35 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor i zacznie intensywnie oraz przepięknie pachnieć. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone i wyjąć. Nie przejmować się jeśli troszkę opadnie. Jeśli jednak opadnie znacznie - włożyć ponownie do piekarnika i wykonać ciasto samoleczące.

Takie ciasto można polać polewą, opisaną w przepisie na mazurek z polewą z mleka w proszku.